GASTRONOMİ

Öğrencilerden Gastronomi Temalı Dergiler

11.02.2019 Pzt 10:10

İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu (UBYO) Gastronomi Bölümü öğrencileri, Türkiye'de ilk kez müfradata alınan "Artizanal Ürünler" dersi kapsamında 40'ın üzerinde dergi yayınladı.

artizanal
Öğr. Gör. Tolgahan TABAK danışmanlığında sürdürülen Artizanal Dersi kapsamında öğrenciler, dünyadaki gastronomi trendlerini odağına alan çalışmalar gerçekleştirerek farklı temaları işleyen dergiler çıkardılar. Tarih öncesi beslenmesinden modern tekniklere, çocuklara yönelik içeriklerden ülke mutfaklarına kadar onlarca farklı konunun işlendiği dergiler üniversite kütüphanesine yerleştirilerek meraklıların ilgisine sunuldu.

Gastronomi Bölümü Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi İsmail Hakkı TEKİNER konuyla ilgili olarak, "Gastronomi neredeyse tüm bilim dalları ile yakından ya da uzaktan ilişki içinde. Bu yönüyle diğer alanlardan ayrılan gastronomiye gerek bilim dalı gibi gerekse sosyal açıdan yaklaşmak ayrı bir keyif vermektedir. Mühendislik dalları, kültür, tarih, din, sosyoloji, psikoloji, güzel sanatlar ile kalmayıp; iletişim alanına kadar etkili olabiliyor. Öğrencilerimizin yeni bir derste birikimlerini ve kendilerine aktarılan bilgileri bir ürünle neticelendirmelerinden memnuniyet duydum." şeklinde konuştu.

Öğr. Gör. Tolgahan TABAK ise "Öğrenciler hazırladıkları gastronomi bulmacalarını, servislere bile taşıdı. Restoranlarda sipariş veren müşterilerin siparişlerini beklerken hem gastronomi alanında bilgi edinecekleri hem de eğlenecekleri bir proje daha yarattık ve birçok restorant zinciri ile önümüzdeki ay pilot uygulamaya başlayacağız." diye konuştu.

Bölüm öğrencilerinden Dilara DALLI ise çıkarttığı Gastrokeşif adlı dergiyle ilgili olarak, "Keşif yaparak, o ortamı yaşayarak ve deneyimlerimizi farklı bilgilerle aktararak projemiz olan gastoronomi dergimizi oluşturduk. Türk mutfağına katkı sağlamak amacıyla, yeni tariflerimizi de okuyucularımızla paylaştık. Önceliği Türk yemeklerine vererek mekan seçimleri yaptık. Amacımız İstanbul'
daki eski-yeni ayrımı yapmadan bilinmeyen mekanları keşfedip okuyucularımıza daha fazla tavsiyede bulunmak oldu." ifadelerini kullandı.