Televizyon Haberciliği ve Programcılığı

Dr. Ferhat Zengin'in Yönetmenliğini Üstlendiği "Büyülü Fener Bekçileri" İsimli Belgesel Filmi Festivallerinden Ödüllerle Dönüyor

Dr. Ferhat Zengin'in yönetmenliğini Bahadır Kapır ile birlikte üstlendiği "Büyülü Fener Bekçileri" isimli belgesel filmi birçok önemli film festivalinde takdirle karşılanıyor.

İstanbul Gelişim Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Televizyon Haberciliği ve Programcılığı bölümünde öğretim görevlisi olarak yer alan Dr. Ferhat Zengin akademik çalışmalarının yanı sıra sanatsal faaliyetlerde gösterdiği başarısıyla da kamuoyunun takdirini topluyor.

Geçmiş yıllarda "Mağrib" ve "Deniz Feneri" isimli kısa filmleriyle önemli film festivallerinde finalist olan ve dereceye giren Dr. Ferhat Zengin'in yönetmenliği ve yapımcılığını üstlendiği yeni belgesel filmi "Büyülü Fener Bekçileri", Zengin'in ifadesiyle "düş şatolarında büyülü fenerin ışığıyla beyaz perdeyi hareketlendiren sinemamızın gizli kahramanları, dört duvar arasında Türk sinemasına yıllarını vermiş emektar film makinistlerinin" hikayelerini onların kendi ağızlarından izleyiciye ulaştırmalarını sağlıyor.

Teknolojik gelişmeler sonucunda film sektöründe meydana gelen teknik ilerlemelerle sinema salonlarının evrimleşmesi, bu dönüşümün sonucunda ise Türkiye'nin toplumsal hafızasının oluşmasında oldukça önemli bir yer tutan Yeşilçam sinemasının emektarları arasında olan film makinistlerin mesleklerinin ortadan kaybolması konusunu merkezine alan "Büyülü Fener Bekçileri", kaybolmakta olan bir mesleğin son tanıklarına ses veriyor.

Dr. Zengin'in senaristi ve ortak yönetmeni olduğu "Büyülü Fener Bekçileri" belgeseli, 4 farklı şehirde, Yeşilçam sinemasının en popüler olduğu dönemlerde film makinisti olarak çalışmış kişilerin tecrübelerine, anılarına, yaşadıkları zorluklara yönelik izleyiciyi keşfe çıkarıyor.

Türk sinemasına yönelik arşiv çalışmalarının her zaman eksik olduğunu ve toplumsal hafızanın yaşatılması için bu tarz çalışmaların oldukça önemli olduğunu vurgulayan Dr. Zengin, akademik bir kitap projesi amacıyla gerçekleştirdikleri bu görüşmelerin görüntülerinden üretmiş olduğu bu belgesel çalışmasıyla film festivallerinden ödüllerle dönüyor.

6. Sakarya Kısa Film Festivali ve 3. Siirt Kısa Film Festivali Belgesel Film Yarışması'ndan Üçüncülük Ödülü ile dönen "Büyülü Fener Bekçileri", 15. Boston Türk Belgesel ve Kısa Film Yarışması'nda Finalist olarak Gösterim Seçkisi'ne girmeye hak kazanmış, 20. Frankurt Türk Film Festivali ve 8. Kayseri Film Festivali Ulusal Belgesel Yarışmaları'nda Finalist olmuş, 3. İzmir Artemis Film Festivali'nde En İyi Belgesel Film Adaylığı'na gösterilmiştir.