Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu - ubyo@gelisim.edu.tr

Bankacılık ve Sigortacılık








 Pandemi Dönemi ve Sonrasında Sigortacılık Sektörü


Pandemi döneminde sigortacılık sektörü incelendiğinde, 2020 Yılının ilk 11 aylık verileri, sektörün küresel salgına rağmen üretimin TL bazında geçen yılın aynı ayına göre %20.1 artışla 72.7 milyar TL’ye yükselmiştir. Bu rakam 2019 yılının tümünde 69.2 milyar TL tutarında gerçekleşmiştir. Rakamların detaylarına bakıldığında hayat dışı prim üretiminde %17.5 artışla 59.4 milyar TL, hayat prim üretim %33.5 artışla 13.3 milyar TL olmuştur.


Bu dönemde, kasım ayında ise banka kredilerinin pahalanması nedeniyle hayat branşında kayıp yaşanmıştır. Buna göre kasım ayında geçen yılın aynı ayına kıyasla hayat prim üretimi yüzde 17.2 düşerek 1 milyar TL’de kalırken, hayatdışı üretimi yüzde 19.4 artışla 5.8 milyar TL, toplam üretim de yüzde 11.7 artışla 6.8 milyar TL olmuştur. İlk 11 aylık verilere hayatdışının alt branşları açısından bakıldığında tamamlayıcı sağlıktaki yüzde 49.7 artışla 1.3 milyar TL’ye ulaşan prim üretimi dikkat çekmeye devam etmektedir. İhtiyari deprem sigortasında da yüzde 27.2’lik bir artışla 1.4 milyar TL’lik prim üretildi.

Bazı sigorta şirketlerinin “Online Sağlık Danışmanlığı” hizmetleri farklı branşlarda uzman doktor, psikolog ve diyetisyenlerle görüntülü görüşme biçiminde olunca sağlık sigortasına olan ilgiyi arttırmıştır. Salgında başka yaşanan sel felaketleri ile dolu yağışları da kasko ve işyeri poliçelerine talebi arttırmıştır. Bireysel sigortaların özellikle kasko, sağlık ve tamamlayıcı sağlık branşlarında dikkat çekmesinin yanı sıra yıl içerisinde yurdun değişik bölgelerinde yaşanan mal ve can kayıplarına yol açan depremler de doğal afet sigortalarına ilgiyi artırmıştır.
Sigortacılığın ekonomiyle paralel hareket etmesi nedeniyle de üretim sektörü, ihracat ve ithalatın artışına bağlık olarak sigorta prim üretimi de artması beklenmektedir.

Sigorta sektöründe 2020 yılı istihdam verilerinde ciddi bir değişim olmamakla birlikte pandemi sonrasında ekonomide yaşanacak olumlu yöndeki hareketlenme sektörün ve özellikle acentelerin sigortacılık eğitimi almış eleman ihtiyacını arttıracaktır. 

                                                                                                                                                     Dr. Öğr. Üyesi Abdülnaim Temur
                                                                                                                                                     Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü