Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu - ubyo@gelisim.edu.tr

Halkla İlişkiler ve Reklamcılık








 Sosyal izolasyon döneminde ‘‘ Seyirci Kalma !’’


İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Uygulamalı Bilimler Fakültesi (UBF) Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü ve Toplumsal Cinsiyet Araştırmaları Merkezi ile sosyal izolasyon döneminde TV’de kadına yönelik şiddete dikkat çekmek amaçlı online olarak ‘’Seyirci Kalma’’ adlı farkındalık projesi hayata geçirildi. Projenin Webinar ayağına konuşmacı olarak Ruhsal Travma Uzmanı Gülbahar Eda Erbaş katılım sağladı.


Covid-19 pandemi sürecinden dolayı online gerçekleşen ve sosyal izolasyon sürecinde televizyonda izlenilen dizi, film, reklam, program gibi ürünlerin gösterdiği kadına şiddet konularını ele alan Gülbahar Eda Erbaş, sosyal izolasyon sürecinden dolayı televizyon izleme oranlarındaki artışın daha çok bireyin bu görüntülere maruz kaldığına ve olumsuz örnek yaratabileceği hakkında bilgilendirmeler yaptı. Erbaş, kadına şiddetin birçok çeşidi ekranlarda yer alırken kadına uygulanan psikolojik, ekonomik, cinsel, fiziksel ve dijital şiddetin izlediğimiz dizi ve filmlerin çoğunda bireye ve topluma bilinçsizce empoze edildiğinden ve bununla birlikte gelen şiddeti bireyler üzerinde normalleştirme etkisiyle beraber rol model alındığının altını çizerken, bu tarz görüntülere maruz kalmamak ve bu görüntülerin televizyonda yer almaması adına hem bireyin hem de toplumun üzerine düşen sorumlulukların üzerinde durdu.

Webinar davetli konuşmacısı Gülbahar Eda Erbaş “Böyle bir dönemde farkındalık yaratabilmek adına projenin yapılması takdir konusudur” diyerek, projenin oluşumunda emekleri olan öğrencileriniz Melek Karakolcu, İsmet Emecen ve Haydar Açıkol’a teşekkürlerini belirtirken, etkinliğin yarattığı farkındalıktan ötürü Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Emel Tozlu Öztay'a  ve projenin moderatörlüğünü üstlenen Dr. Öğr. Üyesi Sinem Eyice Başev’e  teşekkür etti.