Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu - ubyo@gelisim.edu.tr
Memnuniyet ve Şikayetleriniz için   İGÜMER
 Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu - ubyo@gelisim.edu.tr

Bankacılık ve Sigortacılık








 Dr. Öğr. Üyesi Lokman Kantar’ın “Reserve Options Mechanism and Exchange Rate Volatility: An Implementation for Turkey” Adlı Makalesi Yayımlandı


Uygulamalı Bilimler Fakültesi Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Lokman Kantar’ın “Reserve Options Mechanism and Exchange Rate Volatility: An Implementation for Turkey” adlı makalesi İstanbul Gelişim Üniversitesi Yayınları’na ait Journal of Sustainable Economics & Management Studies (ECOMAN) dergisinin ağustos ayında yayımlanmış olan ilk sayısında yer almıştır.


Kriz döneminde uygulanan esnek para politikaları nedeniyle, düşük faizle elde edilen fonlar gelişmekte olan ülke ekonomilerine doğru hareket etmektedir. Bu durum Türkiye gibi ülkelerde döviz kurlarında oynaklık gibi spekülatif ataklara neden olmuştur.  Bu nedenle Türkiye, fiyat istikrarı ile birlikte finansal istikrarı sağlamak için önlemler geliştirmiştir. Rezerv Opsiyon Mekanizması (ROM), TL zorunlu karşılıkların yabancı para ile tutulmasına imkân sağlayarak geliştirilen önlemlerden bir tanesidir. Böylece ülkeye giren yabancı paralar doğrudan ekonomiye giriş yapmayacak bu paranın bir kısmı bankalar tarafından zorunlu karşılık olarak TCMB nezdinde tutulacaktır. Bu mekanizma sayesinde döviz kurlarındaki oynaklığın azaltılması hedeflenmektedir.  Bu çalışmada ROM’un döviz kuru volatilitesine olan etkisi incelenmiştir. Bu çerçevede 2011-2016 döneminde volatilitenin modellenmesinde kullanılan GARCH yaklaşımı ile ROM’un döviz kuru volatilitesine etkisi araştırılmıştır. Yapılan çalışma ile ROM değişkeninin volatiliteyi azalttığı sonucuna ulaşılmıştır.