Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu - ubyo@gelisim.edu.tr

Bankacılık ve Sigortacılık








 İstanbul Gelişim Üniversitesi, Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu, Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü öğrencileri Türkiye İş Bankası Müzesi’nde


İstanbul Gelişim Üniversitesi, Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu, Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü öğretim üyesi Dr.Öğr.Üyesi Gülgün Çiğdem’in düzenlediği teknik gezide, etkinliğin tüm aşamalarında önemli bir görev üstlenen Arş. Gör. Burçin Yazar’ın da katılımı ile, ilgili derslerde eğitim alan öğrencilerimiz, Türkiye İş Bankası Müze yetkililerinin mükemmel rehberliği eşliğinde "Cumhuriyet Sonrası Bankacılık Tarihi" ve teknolojideki gelişimi tarihsel bir perspektif içerisinde yakından inceleme fırsatını buldu.



İzmir İktisat Kongresi(1923)’nde ulusal bankacılığın geliştirilmesi kararı ile Atatürk’ün İş Bankası’nın kurulması talimatından günümüze kadar gelen dönemde, yazılı ve görsel tüm materyallerin de yaşatılarak sunulduğu Müze, sadece bankacılık tarihi açısından değil, sunulan tarihi, teknolojik devinim ve bir toplumun sosyo-iktisadi paradigması açısından da izlenmeye değer. Müzede, reklam ve pazarlama çalışmalarının da detaylı incelenebileceği tüm materyaller mevcut.

Günümüzün vazgeçilmez ögeleri olan internet ve bilgisayarın olmadığı dönemlerden başlayarak kullanılan tüm araç, gereç ve teçhizatın da sergilendiği müzede, rehberler eşliğindeki tur, bir alt katta bulunan özel kasa dairesinde son buldu. Alman Malı özel çelik kasaların, çelik kapıların ardındaki inceleme, müzeye yeni katılan ve nasıl çalıştırıldığının henüz tespit edilemediği bir para sayma makinesinin incelenmesinden sonra para sayma sesleri ve görsel rakamsal efektlerin içerisinden geçilen uzun koridorda çekilen hatıra fotoğrafları ve video çekimleri ile ölümsüzleştirildi. Üniversitemiz ve öğrencilerimize yakın ilgi ve alaka gösteren Türkiye İş Bankası Müzesi yetkilileri, öğrencilerimize çeşitli promosyonlar da verdiler.

Düzenlenen teknik geziden oldukça etkilenen öğrenciler, tarihi binanın önünde de çeşitli fotoğraflar çektiler, Müzenin hemen yakınındaki yine tarihi bir mekanda oturarak, heyecanla izlenimlerini paylaştılar ve bu teknik geziyi düzenleyen öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Gülgün Çiğdem’e ve tüm aşamalarda katkıda bulunan Araş. Gör. Burçin Yazar’a teşekkürlerini sunarak okula doğru yola çıkmak üzere ayrıldılar, vakti olanlar ise tarihi yarımada’daki doku içerisinde gözlem yapmaya devam ettiler. 


 Galeri