Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu - ubyo@gelisim.edu.tr

Gastronomi ve Mutfak Sanatları








 Gastronomi Mezunu Olmak


Gastronomi, ülkemizde ne yazık ki aşçılıktan ibaret olarak görülmekte. Oysa aşçılık, gastronominin yalnızca uygulamalı tarafını ifade etmekte bunun dışında engin bir dünya bulunmaktadır.


Henüz emekleme çağında bir disiplin olan gastronomi, bu yola girmeye hazırlanan gençler nazarında yeterince anlaşılmış değildir. Gastronomi bölümlerini hedefleyen öğrenci adayları, mezuniyet sonrasında kendilerini bekleyen tek opsiyonun restoran ya da otel mutfakları olduğuna inanmaktalar. Oysa gastronomi, yemeğin bulunduğu her alanda yer alabilen geniş ve multidisipliner bir bilim dalıdır.

Dolayısıyla, teoride bu bölüm mezunlarının uğraşı alanları neredeyse sınırsızdır. Ancak bölümün ve disiplinin henüz yerleşmemiş olduğundan hareketle bu alanların daha keşfedilememiş olduğunu söylemek mümkündür.

Yine de bir gastronomi bölümü mezununun önünde, kendisini bekleyen pek çok iş kolu sıralanmaktadır. Mezunlar yeme içme alanındaki dergilerde çalışabilir, yemek fotoğrafçılığı yapabilir, yeme içme sektörünün çeşitli basamaklarında yer alabilir, kendi işletmelerini vücuda getirebilir, akademik alana yönelebilir, sosyal medya üzerinde faaliyet gösterebilir.

Gastronomi bölümü mezunları kendilerini bekleyen iş deneyimini mutfaklardan ibaret görmemeli, kurallarını kendileri koyabileceği yenilikçi bir alanda yer aldıklarının farkına varmalıdırlar.