Merhaba İstanbul Gelişim Üniversitesi’nin ışık dolu okuyucuları… Bugün sizlere Uygulamalı Bilimler Fakültesi Havacılık Yönetimi Bölümü öğrencilerinden bir haber uçurmak istiyorum. 2018-2019 Güz Öğretim Dönemimizde gerçekleştirdiğimiz
“Havalimanı Yönetim ve Donanımı” dersimizin öğrencileri ile finallere hazırlanırken, vize dönemi ürettikleri bir projemizin ürünü olan “HIY 215 Millenyum Airport” proje Çalışmamızı sizlere tanıtmak istiyorum.
Dönem başında tanıştığım pırıl pırıl bu gençlikte ilk gözüme çarpan gözlerindeki havayolu yöneticisi olma ışıltısı ve ruhlarındaki coşku dolu yönetim arzusuydu. Onlar ile yaptığımız liderlik yol haritası çalışmasında sınıfın hemen hemen tüm öğrencileri yönetim ruhuna sahip ve yaklaşık on kişilik bir ekip vizyoner karakterli çıkmıştı. Bu organizasyona görev ataması yaparak onları koordine etmekle ilk yeşil ışığımızı yaktık. Daha sonrasında dersimizin konularına paralel adım adım işlenen her konuda üzerine sanal kurduğumuz şirkete ait görev yüklemeleri yaparak ilerledik. Proje koçluğunu ve öğretmenliğini yaptığım bu sınıftaki gençlerimizle yaptığımız bu vize öncesi çalışmamızda, öncelikle kurduğumuz şirkete dersimizin kodu ile ‘Millenyum Airport’ ismini verdik. Vizyonumuz, misyonumuz ve hedeflerimizi belirledikten sonra, organizasyon proje kitabımızda, şirketimizin el kitabı, prosedürler, faaliyet ve yönetim süreçlerimiz, sahip olduğumuz sertifikalar, planladığımız havalimanı yer keşif ve tasarım çizim çalışmamız, havalimanı tasarımımızın kara tarafı maniaların tespit ve çözüm üretilmesi, yeşil hava limanı kavramının entegrasyonu, terminalimizin tasarım amaçlarının tanıtılması, uçak ve yolcu güvenliği, operasyonel faaliyet planımız, yer işletme faaliyetlerimizin organizasyonu, ticari uçuş yaptığımız alanların tespiti, ticari işletmecilik faaliyetlerimiz, stajyerlerimizde aranan kriterler, eleman alımında soracağımız mülakat sorularımız, işbaşı eğitimi şartlarımız, gelir ve gider bütçemiz ve şirketimizin web sitesini oluşturduk.
Aslında bu kadarı not almaları için yeterliyken coşku ve yönetim kabiliyetlerinin alevi ile Özdere’de tasarladığımız havalimanının maketini yapmak istediler ve onların bu öğrenme ve uygulama şevki beni çok mutlu etti. Sonuçta muhteşem bir maket ortaya çıktı. Maket oluştururken ve proje kitabındaki konuların tasarlanması sırasında gece gündüz 24 saat grubumuzdan onlara koçluk yaptım ve 43 kişilik sınıfta gördüğüm havayolu yöneticisi olma arzusu yayıldıkça birbirlerine daha fazla yayılarak büyük bir sinerji oluşturdu. Bu vesile ile kendilerini tebrik ediyor ve başarılarının devamını diliyorum.
Zülal Günal
Uygulamalı Bilimler Fakültesi
Havacılık Yönetim Bölümü